Dr. Tekse István

Dr. Tekse István

Szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista

Mindenféle fiús, kalandos pályákra készült gyermekkorában – az akciófilmek izgalmas jelenetei vonzották. Talán a jó ügyért küzdő, azonnal reagáló, szövevényes ügyeket is agyafúrtan megoldó kemény akcióhősökkel azonosult.Amikor rávettem végre, hogy meséljen egy kicsit magáról, ez a mozzanat igencsak meglepett. Ugyanis mióta csak ismerem őt, a kifejezés, ami először ugrik be róla, az az „érzelmi intelligencia”. Annyi őszinte figyelemmel és érdeklődéssel képes a másik ember felé fordulni, amivel ritkán találkozni még az orvosok között is.Ám ahogy végighallgatom azt, hogy mi mindennel foglalkozik, rájövök – ösztönös bravúrral találta meg azt a pályát, ahol ez a két irány összefut.

Adrenalin és empátia

Már az egyetemen is dolgozott, három évig mentőtisztként vidéken. Csillog a szeme, ahogy arról beszél, hogy pillanatok alatt kellett dönteni, gyorsan kellett cselekedni, hogy gyakran tűzoltókkal, rendőrökkel igazi akciójelenetbe illő helyzetekben kellett irányítani és életet menteni.

Én egyébként is nyomás alatt teljesítek a legjobban. Például akkor tudtam jó eredménnyel vizsgázni, ha szűk volt a határidő. Amikor szakmát választottam, akkor is az orientált, hogy melyik a legváltozatosabb, legkevesebb rutinfeladattal járó orvosi terület. Végzés után Tatabányára kerültem egy nagy forgalmú osztályra. Az osztályvezető orvos, aki a főnököm volt atyai jó barátként bízott bennem és annyi munkát kaptam, hogy az első évek felértek az egyetemmel. És nem csak mennyiségileg, hanem változatosságát tekintve is komoly iskola volt számomra. Onnét kezdtem bejárni a magánklinikára, mivel a szakmai céljaim az endoszkópos sebészet irányába vezettem. 7 éve kerültem ide és azóta valóban, minden egyes nap kihívás.Három fő területen dolgozom – az endoszkópos sebészetben, a meddőségkezelésben és a szülészeten. Mindhárom átlagon felüli kihívásokkal jár, ráadásul szorosan összefügg egymással.

Melyik mit jelent az Ön számára?

A meddőségkezelés kulcsa a gyógyítás és az együttműködés. A teherbeesés akadályainak elhárítása kizárólag csapatmunkában lehetséges. Egy nemzetközileg kialakított szisztéma szerint dolgozunk. Lehetnek hormonális és nőgyógyászati akadályai a teherbeesésnek. A hormonális akadályok elhárítása elképzelhetetlen a magasan képzett endokrinológus kollégák nélkül. De európai színvonalú az endoszkópos műtő is, amiben operálhatok. És amint meggyógyul a beteg, nyomban zöld utat kap a baba. De az orvos részéről kell hozzá a teljes odafordulás, az empátia is, hiszen a meddőség nem kezelhető pusztán betegségként, kell hozzá a páciens bizalma, lelki oldottsága. Endoszkóppal operálni számomra kihívást jelent és szakmai eredményességet. Mint mondtam, pályámat Tatabányán kezdtem, de annyira érdekelt az endoszkópia, hogy idejártam szabadidőmben eleinte műtéteket nézni, később asszisztálni. Ennek köszönhetem azt, hogy itt dolgozom, ugyanis Fülöp doktor ezért hívott meg az osztályára munkatársnak.

A szülészet számomra kaland és örömforrás. Nincs két egyforma szülés. De ahhoz fogható öröm sincs, ahogy látom, amint egy család megszületik az alatt a néhány óra alatt. És igen, én bízom abban, hogy a természet tudja a dolgát. De az is izgalmas, hogy ott kell lenni és bármikor szükség lehet a gyors orvosi beavatkozásra.

Szerencse és tehetség

Elégedett vagyok és boldog. Viszonylag fiatalon egy piacvezető magánklinika orvosának lenni, boldog családban élni – néha arra gondolok, mennyire szerencsés vagyok. Aztán eszembe jut, hogy hányan voltunk annak idején azok az egyetemen, aki dolgoztak tanulás mellett. Vagy hány fiatal orvos szán rá évekig pénzt, időt, energiát, hogy önszorgalomból tanuljon? És akkor rájövök, hogy ez nem biztos, hogy szerencse dolga. Hogy miért végeztem el a közgazdasági egyetemet is? Matematika-fizika szakon végeztem a gimnáziumban Szolnokon, nem áll távol az érdeklődési körömtől. De tanulni is szeretek. Rendszeresen járok, sőt előadok konferenciákon. Persze vannak olyan területek, amelyekről már inkább csak külföldön lehet új tudáshoz jutni.

Cselló és vitorla

Igen, a szabadidőmben is olyan elfoglaltságokat választok, amelyek dinamikusak, kalandosak. Motorozok, vitorlázom. Bár igaz, hogy csellózni is tudok, és egy barátom segítségével zongorázni is megtanultam. Énekelni is nagyon szeretek…