Dr. Albert István

Dr. Albert István

Andrológus főorvos

 

Mikor döntötte el, hogy orvos lesz? Mi vezette hozzá ehhez a döntéshez?

9 éves korom óta tudom, hogy orvos leszek. A padtársam szintén tudta, ő is orvos lett.

Azt, hogy miért akartam orvos lenni, nem tudom biztosan. Sokat voltam gyerekkoromban beteg, talán akkor tetszett meg ez a felelősségteljes munka, mely során mások gyógyítására, segítésére tesszük fel az életünket, akár a saját életünk, jóllétünk rovására is. Nagyon sokáig szülésznek készültem, mert az orvostudomány ebben az ágában van meg az az öröm, hogy egy új élet létrejöttében vehessünk részt.  Sajnos, az életem másképp alakult, de a férfi meddőség témakörében ugyanezt az érzést megtapasztalhatom, csak éppen a másik oldalról. Nincs annál szebb érzés, mint mikor látjuk, hogyan örülnek gyermeküknek azok a szülők, akik igen sokat megtettek ezért az érzésért.

Hogyan küzd meg azokkal a helyzetekkel, amikor sikertelenséggel kell szembenéznie? Hogyan ad erőt azoknak a pároknak, akik a gyermekvállalással küzdenek?

Manapság szerencsére elég ritka, hogy valamilyen formában ne tudjunk segíteni a gyermekvállalási nehézségekkel küzdő pároknak. Sajnos – ugyan egyre ritkábban – de van még olyan élethelyzet, amikor nem tudunk segíteni, amikor a férfi nemzőképtelensége miatt nincs esélyük genetikailag saját utód nemzésére. Ilyenkor a donor sperma felhasználását javaslom. Ezeket a párokat azzal szoktam biztatni, hogy az a saját gyermekünk, akit a terhesség alatt kihordunk, együtt megszülünk, felnevelünk olyanná, amilyen utódot elképzelünk. El szoktam mondani, hogy ha most a gyermekeimről kiderülne, hogy bármely okból nem az enyémek, akkor se mondanék le róluk, továbbra is ugyanúgy szeretném őket.

Van olyan tevékenysége is az orvoslás mellett, amiről szívesen mesél?

Szakmai tapasztalataimat szívesen osztom meg a kollégáimmal, ezért gyakran adok elő szakmai kongresszusokon. Külön örömömre szolgált, hogy Andrológiai Világkongresszuson és Európai Andrológiai Kongresszuson is lehetőségem volt poszterrel szerepelni, képviselni a hazai andrológia eredményeit. A lakosság felvilágosításában is tevékenyen részt veszek, ezt több rádió és televíziós fellépés bizonyítja.

Mivel tölti általában a szabadidejét?

Szabadidőmben a testmozgást, az egészséges életmódot preferálom, hogy a betegeimnek ne csak prédikáljak, hanem példát is mutassak. Nem iszom, nem dohányzom, rendszeresen úszom, futok, teniszezem, kirándulok, de nagyon szeretek színházba, moziba járni, és szívesen ülök le egy jó könyvet elolvasni. Igyekszem, hogy mindezeket a családom bevonásával tegyem.